По указание на министъра на външните работи Светлан Стоев е бил извикан за спешна среща в Министерството на външните работи извънредния и пълномощен посланик на Беларус в България Александър Лукашевич заради приземения полет на Ryanair на 23 май в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич. Това съобщават от МВнР.
 
Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Стоев привика беларуския посланик заради отклонения самолет в Минск
 
Действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците. Такива бяха и заключенията и на Европейския съвет.

В рамките на разговора българската страна  е неколкократно  призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС, допълват от МВнР.
 
Посланикът е поел ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.