"Всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полета". Това каза президентът Румен Радев на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Той заяви, че причината за прихващането на самолета е в разрез с международното право. "Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още Радев. 

В Брюксел лидерите на Европа дискутираха и отношенията с Русия. "Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия", посочи президентът. 

В отговор на въпрос дали страната ни също се чувства заплашена от Русия, президентът призова въпросът да бъде отправен към тези, които са докладвали пред партньорите с какво е застрашена България. „Знаете кой е докладвал в НАТО, в Брюксел. Аз специално този доклад не съм го получил“, припомни Румен Радев. 

Държавният глава призова и за използване на всички механизми за сътрудничество с Русия в областта на сигурността, климатичните промени, справянето с ковид, което дава възможност да се търси баланс и съхраняване на диалога.

Относно отношенията със Северна Македония държавният глава смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво.

"Аз съм настоявал винаги за този диалог. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че прие моята покана заедно да отидем до Рим, за да имаме време да обсъдим всички въпроси. Ще покажем нашата взаимна воля за откритост, приятелство, добросъседство и сътрудничество", каза още Радев

Дали предстоят нови рокади в службите у нас, президентът обясни, че това става по решение на Министерския съвет.

"Там е информацията, там са мотивите, там са предложенията за промени. Президентът подписва укази за промяна, когато има нужда от такава", уточни Радев.  

"Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост". Това заяви Радев в отговор на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на националния план

Затова, по думите на президента, служебното правителство работи усилено за да предложи проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията и духа на модернизацията на една европейска държава. „Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък“, заяви Румен Радев.