Барозу: Целта на Путин е пълен контрол над Украйна
Барозу: Целта на Путин е пълен контрол над Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Целта на руския президент Владимир Путин, когото Киев и Западът обвиняват в организиране на проруски бунт в Източна Украйна, е да установи пълен контрол над Украйна. Това заяви във Вашингтон председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП.

"Нямам никакви съмнения, че целта на Путин е да има пълен контрол над Украйна. Не казвам, че целта му е непременно да окупира цялата страна, а да има пълния контрол над нея", каза Барозу в реч пред Атлантическия съвет, мозъчен тръст за трансатлантическите отношения.

"Всъщност той самият ми го каза. Многократно каза, че независима Украйна е творение на Запада", каза Барозу, според когото Украйна е от ключово значение за руския проект за Митнически съюз, който Москва иска да създаде със съседите си.

Емоционално и интелектуално "руските управници, очевидно и президентът Путин, не са приели независимостта на Украйна и смятат, че тя трябва да е част от Русия", заяви Барозу, цитиран от БТА. Приетите от САЩ и ЕС санкции имат за цел да покажат, че ще има тежки последици за Русия, ако тя продължи да дестабилизира Украйна, посочи той.

"Каквото и да правим, санкциите ни ще имат по-силно въздействие от тези на САЩ, по простата причина, че сме най-големият търговски партньор на Русия", изтъкна председателят на ЕК.