банкомат банка
банкомат банка / iStock/Getty Images
Банките в регион на северен Ливан бяха затворени до второ нареждане, съобщи АФП, позовавайки се на Националната агенция за новини в Ливан. Затварянето на банковите институции бе наложителна мярка, след като множество клиенти не можаха да изтеглят спестяванията си.

От септември насам банките в Ливан произволно ограничават сумата, която може да бъде изтеглена или преведена в чужбина. Това вбесява клиентите, които смятат, че са държани като заложници. Лимит е наложен и за тегленето на ливански лири.

Непал задържа 122 китайци за хакерски атаки и злоупотреби с банки (СНИМКА)

Клиентите, които искат да изтеглят долари, често трябва да стоят на опашки в продължение на часове, за да направят тегления, а щом стигнат до гишето се оказва, че сметките им са празни.
Асоциацията на банките в страната вече призова своите членове да затворят врати до второ нареждане.

В петък граждани влязоха в банков клон в град Халба, за да протестират, че не могат да изтеглят заплатите си нито в долари, нито в ливански лири
. Протестът им продължи над 10 часа, като в него се включиха дори силите за сигурност, които не успяха да разпръснат тълпата дори и след като в сградата на банката беше пуснат сълзотворен газ. Вследствие протестите, мъж беше хоспитализиран с леки наранявания.

От Асоциацията на банките определиха протеста на клиентите като "атака" и "заплаха за живота и безопасността на служителите".

Безпрецедентни антиправителствени протести обхванаха Ливан на 17 октомври с основната критика към правителството, че не може да се справи със задълбочаващата се икономическа криза.

Подозират австрийска банка в пране на пари

Ливанската лира е вързана към американския долар вече повече от 20 години, като двете валути се ползват паралелно в страната. Курсът на лирата към долара е 1.507.

Заради ограничението на банките да се теглят долари, обаче, курсът на неофициалния пазар е надхвърлил 2000 ливански лири спрямо долара, а това е оскъпило и разходите за живот.

В южния град Саида в събота протестиращи преместиха камиони и кран пред банка, за да принудят банковите служители да изплатят на мъж обезщетение, след като е останал без работа.

В района на Бикфая извън Бейрут банков клон беше замерян с яйца, а протестиращите написаха "революция" върху стъклата й.

Ръководителят на адвокатската колегия Мелхем Халаф призова банките да премахнат ограниченията за преводи и тегления, като нарече мерките им "противоконституционни".
БГНЕС