/ iStock/Getty Images
Нов скандал развълнува австрийската общественост. Както стана известно вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) е отнела банковия лиценз на Англо Аустриан Банк - новото име на стогодишната Майнл Банк, бивша собственост на династията Юлиус Майнл.

Решението на ЕЦБ влезе в сила на 15 ноември и според телевизионни изявления на ръководен служител на Австрийската служба за надзор на банковия пазар решението е обосновано с факта, че са нарушени правилата за изрядна дейност.

Станаха известни и резултатите от проучване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), световна мрежа от разследващи журналисти, в което са участвали и журналисти от австрийското радио и телевизия. Според проучването от 2009 до 2015 г. бившата Майнл Банк (по-късно Англо Аустриан Банк) е била част от глобална финансова структура, чрез която източноевропейски бизнесмени и банкери са превели минимум 500 млн. евро.

Изтекоха данните на 3 млн. клиенти на най-голямата банка в Италия

Парите са изпращани от 16 изправени пред фалит частни банки от Украйна, Литва и Латвия и са били внесени в офшорни фирми. Според разследването 113 милиона са собственост на руски бизнесмен, участвал в три фалирали банки. Използвани са били бек-ту-бек "тръст заеми", при които банката е била в ролята на посредничка за заема между източноевропейската банка и офшорната фирма.

Същевременно седмичникът "Профил"съобщава, че бившата ръководителка на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева обвинява Майнл Банк в пране на пари. Според обвиненията банката е участвала в превод на най-малко 500 милиона евро от Източна Европа. "Майнл Банк знаеше, че клиентите й са фейк-фирми, които помпат пари в чужбина", пише "Профил".Според изявленията на Гонтарева Майнл Банк е "подкрепяла прането на пари в Украйна", за което тя е информирала в края на 2014 година Евалд Новотни, управител на Австрийската национална банка по онова време. Новотни е потвърдил тези изявления, отбелязва "Профил".

Данните на милиони банкови клиенти в Русия изтекоха на черния пазар

В становище по случая Англо Аустриан Банк отрича всякаква вина: "Този вид сделки се практикуват от редица австрийски банки, често с много по-високи суми. Австрийската служба за надзор на банковия пазар знаеше с най-малки подробности за тази дейност в продължение на години. Англо Аустриан Банк е преустановила още преди няколко години тази дейност", пише в становището.
БТА