/ iStock/Getty Images
Австралийският щат Виктория ще отмени от утре повечето антиковидни ограничения, съобщи премиерът на щата Даниъл Андрюс, цитиран от ДПА.

Щатът доближава целта на имунизационната си кампания за напълно ваксинирани 90 процента от населението над 12-годишна възраст и очаква да премине този праг до края на уикенда. Днес Андрюс определи това като "невероятно постижение" и обяви, че хората до голяма степен ще могат да се върнат към нормалния живот.

Ще се запазят обаче някои ограничения за неваксинираните. Онези, които не са напълно ваксинирани ще могат да вземат храна и напитки от ресторантите и кафенетата само за вкъщи. Те освен това няма да могат да посещават магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и кина, театри, зоологически градини, фестивали, салони за красота и фризьорски салони. Магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, ще са отворени само за ваксинирани, лица под 12-години и два месеца и някои други ограничени групи.

Австралия планира строги правила за неваксинираните. В бъдеще само напълно ваксинираните австралийци ще могат да напускат страната, без да получават специално разрешение, и да се връщат, без да се подлагат на строга двуседмична карантина.
БТА