/ БГНЕС, архив
Авиационна ударна група на САЩ започна да патрулира в събота в Южнокитайско море на фона на подновено напрежение заради оспорвани територии, предаде агенция Ройтерс, като се позова на американския флот.

В реакция на новината за плановете на САЩ за нови патрули в Южнокитайско море, китайският външен министър предупреди в сряда Вашингтон да не поставя под съмнение неговия суверенитет.

Китайските ВМС задържаха американски подводен дрон в Южнокитайско море

Американският флот обяви, че ударната група със самолетоносача "Карл Винсън" е започнала рутинни операции в Южнокитайско море в събота. Съобщението е публикувано на Facebook страницата на самолетоносача.

Китай от десетилетия има спорове с няколко страни от Азиатско-тихоокеанския регион относно териториалната принадлежност на редица острови и архипелази в Южнокитайско море, в чийто шелф са открити значителни залежи на въглеводороди. В тези спорове са въвлечени Тайван, Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней, отбелязва Ройтерс.

САЩ критикуват Китай за създаването на изкуствени острови и разполагането на военни съоръжения в морето и изразяват тревога, че те могат да бъдат използвани за ограничаване на свободното движение.
БТА