Боен кораб на САЩ с демонстрация край спорните Параселски острови в Южнокитайско море
Боен кораб на САЩ с демонстрация край спорните Параселски острови в Южнокитайско море / БГНЕС, архив

Кораб на американските военноморски сили предприе операция за утвърждаване на свободата на корабоплаването край спорни острови в Южнокитайско море в отговор на "прекомерните морски претенции в района на Параселските острови", за които претендират Китай, Тайван и Виетнам, предаде Ройтерс, цитирайки официални американски източници, пожелали анонимност.

Така ескадреният миноносец "Дикейтър", въоръжен с управляеми ракети, оспори тези претенции, като премина покрай островите Тритон и Уди от архипелага.

зточниците обаче уточниха, че американският боен кораб не е навлизал в 12-милната териториална зона около островите. Според терминологията на американските военни, операциите за свобода на корабоплаването са тези, които демонстративно оспорват подобни прекомерни претенции в морските акватории.

Миноносецът е бил проследен от три китайски съда, но до инциденти не се е стигнало. От военното министерство на САЩ отказаха коментар по тази информация.

Китайското министерство на отбраната съобщи, че китайските кораба са издали предупреждения към американския да напусне района.

Многонационалният териториален конфликт в Южнокитайско море не стихва вече от много години заради спорове относно принадлежността на архипелага Спратли, както и на Параселските острови. Претенции към тях имат главно Китай и Виетнам, но частични или пълни претенции към островите предявяват още Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините.

Източник: БТА