Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще помоли да бъде пуснат от затвора със строг режим "Белмарш", за да присъства на погребението на Вивиан Уестууд, съобщи неговата съпруга, съобщава БНР. 

Вивиан Уестууд бе една от "най-гласовитите" защитнички и приятели на Джулиан Асандж за последните над 10 години, като ще бъде запомнена с нейния протест в клетка за птици пред съда, в който бе гледано делото му, довело до вкарването му в затвора. Световно известната дизайнерка почина в четвъртък на 81 години в Лондон.

Почина модната кралица Вивиан Уестууд

Асандж се бори срещу екстрадирането му в Съединените щати по обвинения, свързани с публикуване на хиляди секретни документи през 2010 и 2011 година. Говорител на затворническите служби заяви за Би Би Си, че е малко вероятно молбата на Асандж да бъде удовлетворена, защото той не е близък роднина на починалата. Говорителят обаче допълни, че тъй като няма изрична забрана, решението ще бъде взето на базата на конкретния случай.

Все още няма публично обявени подробности за погребението на Вивиан Уестууд. Родената в графство Дарбишър дизайнерка се прочу с дръзките си решения в пънк и ню уейв стила през 70-те години на миналия век и обличаше много от най-големите световни звезди. Самият Асандж я описа като "стълб на анти-естаблишмънта" в коментари, публикувани от съпругата му Стела.