/ БТА
Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис. Сватбата бе в затвора с висока степен на сигурност в югоизточен Лондон, съобщи Ройтерс.

Булката пристигна пред затвора при огромен медиен интерес. Бъдещата г-жа Асандж бе облечена в красива рокля и бяло було.
Сватбената рокля на Морис и килтът на Асандж - намек за неговата за семейните връзки с Шотландия - са създадени от британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд, която и преди е водила кампания срещу екстрадирането му.
 

Асандж сватба
БТА

На церемонията са присъствали четирима гости, двама официални свидетели и двама охранители.
 
Асандж е издирван от американските власти, за да бъде изправен пред съда по 18 обвинения, свързани с публикуването от "Уикилийкс" на огромни масиви от  поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми.

50-годишният беглец, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е задържан в Белмарш от 2019 г. насам, а преди това се укриваше в еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години.

 

Асандж сватба
БТА


Докато е живял в посолството, той стана баща на две деца с Морис, адвокатка, по-млада от него с повече от десет години, с която се запозна през 2011 г., когато тя започва работа в правния му екип. Връзката им започва през 2015 г.
 
Церемонията се състоя в затвора, в който присъдите си са излежавали някои от най-известните британски престъпници, включително убиецът на деца Иън Хънтли.

Този месец на Асандж беше отказано разрешение да обжалва във Върховния съд на Великобритания решението за екстрадирането му в САЩ. Той все още може да оспори всяко решение на правителството да одобри екстрадицията му.
БТА