/ Gulliver/Getty Images
На основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж бе отказано да обжалва пред Върховния съд на Обединеното кралство решението за неговото екстрадиране в САЩ, съобщи съдът, цитиран от Ройтерс.

Австралиецът е издирван в САЩ, за да бъде съден по обвинения във връзка с публикуването от "Уикилийкс" на огромно количество поверителни американски военни и дипломатически документи, с което според Вашингтон е поставил под заплаха живота на хора.

През декември м.г. Висшият съд в Лондон отмени решение на по-долна инстанция 50-годишният Асандж да не бъде екстрадиран поради влошено психическо здраве и склонност към самоубийство. Висшият съд отказа на Асандж да обжалва пред Върховния съд и остави на върховните магистрати сами да решат дали да разгледат жалбата, което те отказаха да направят.

Следващата стъпка в процедурата по изпращането на основателя на "Уикилийкс" отвъд океана е на министъра на вътрешните работи Прити Пател, която да подпише заповед за екстрадиция. Тогава Асандж ще има правото да оспори нейното решение по съдебен ред,
БТА