/ iStock/Getty Images
Арлин Фостър - първи министър на Северна Ирландия и водачка на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) - обяви оставката си след критики от страна на партията й, свързани с последиците от Брекзита за британската провинция, предаде Франс прес.

В комюнике, разпространено от партията, Фостър, която изигра ключова роля в преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, обяви, че напуска ръководния пост в ДЮП на 28 май и ще се оттегли от позицията на първи министър в края на юни.

Тереза Мей получи подкрепата на юнионистите от Северна Ирландия

Фостър, която оглавяваше пробританската ДЮП в течение на пет години, съобщи за оставката си ден, след като мнозинството депутати от партията й подписаха писмо с искане за вот на доверие на лидерката си, посочва Ройтерс.

Мнозинството е недоволно от подхода й в преговорите за Брекзит, а някои партийни членове се оплакаха също, че тя е твърде либерална за ДЮП - една от най-консервативните в социален план политически формации във Великобритания.

"Да служа на народа на Северна Ирландия бе най-голямата привилегия в живота ми. Стараех се да водя партията и Северна Ирландия далеч от разделението и в по-добра посока", каза в телевизионно изявление Фостър, цитирана от Асошиейтед прес.
БТА