Британският премиер Тереза Мей сключи споразумение с лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлин Фостър
Британският премиер Тереза Мей сключи споразумение с лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлин Фостър / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей сключи споразумение с лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия за подкрепа на правителство на малцинството на британските консерватори, предадоха световните агенции.

Церемонията се състоя на Даунинг стрийт 10 в Лондон, където Мей прие лидерката на юнионистите Арлин Фостър.

Преди подписване на споразумението Мей и Фостър се ръкуваха пред камерите на медиите и се усмихнаха.

Появи се защитник на Тереза Мей: Смяната ѝ ще е катастрофа за "Брекзит"

Консервативната партия на Тереза Мей спечели само 318 места в британския парламент на изборите на 8 юни. Юнионистите получиха 10 места от общо 650 места.

След подписването на споразумението лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър каза, че Северна Ирландия ще получи от Лондон допълнително финансиране в размер на 1 милиард британски лири за две години, предадоха световните агенции. Това допълнително финансиране е част от споразумението за подкрепа на кабинета на Мей.

Депутати от всички британски партии заформят съюз срещу Мей

Тези пари ще стимулират икономиката на Северна Ирландия и инвестициите в нови инфраструктури, както и инвестициите в бъдещето на нашето здравеопазване и образование, заяви

Арлин Фостър
Арлин Фостър БГНЕС

Това споразумение ще позволи Великобритания да има стабилно правителство, допълни тя.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Демократичната юнионистка партия се е съгласила да подкрепи нейното правителство в такива гласувания в парламента като законите за бюджета, за национална сигурност и при всички гласувания на въпроси, свързани с Брекзит.

Справедлив ли е планът на Тереза Мей за гражданите на ЕС след Брекзит?

Тереза Мей каза, че споразумението с юнионистите дава ясно да се разбере, че Лондон продължава да се придържа към ангажиментите, установени в споразумението от Белфаст за уреждане на северноирландския конфликт и последвалите го споразумения.

Тереза Мей
БГНЕС

Тя добави, че новото правителство ще управлява в интерес на всички страни в Северна Ирландия.

Тереза Мей се прегрупира след неуспеха на изборите

В текста на споразумението се казва, че Демократичната юнионистка партия ще подкрепя правителството на Тереза Май по въпроси, свързани с излизането на страната от ЕС, по бюджетните въпроси, при всички вотове на доверие в парламента и по въпроси, свързани с изпълнение на правителствената програма. Но юнионистите няма да имат никаква роля в политическите разговори на британското правителство, свързани със Северна Ирландия.

Мей и Фостър освен това са постигнали съгласие, че Великобритания трябва да изпълни целите на НАТО за бюджетните разходи.
БТА