/ Guliver/Getty Images
Британският министър, отговарящ за разговорите на "Брекзит", предупреди, че идеята от страна на Консервативната партия за смяна на министър-председателя Тереза Май ще бъде "катастрофална" за преговорите. Дейвид Дейвис заяви, че е сигурен, че Великобритания може да постигне задоволителна сделка с Европейския съюз.

Попитан от Андрю Мар от ВВС дали свалянето на Мей от власт ще бъде опасно, той каза: "Да". "Смятам, че имаме много добър премиер. Знам, че в момента е подложена на голям натиск, но я видях в действие, тя е смела", каза Дейвис.

Депутати от всички британски партии заформят съюз срещу Мей

Мей е подложена на силен натиск, след като загуби парламентарно мнозинство в предсрочните избори, свикани в искането й да увеличи мнозинството си и да укрепи позицията си в разговорите за "развода с Брюксел".

Тя се изправя пред първия си голям тест следващата седмица, когато депутатите ще гласуват за законодателната си програма, традиционно разглеждана като тест за доверие в правителството.
Дейвис е споменат като потенциален заместник, но попитан от Мар дали е "очакващ лидер", той отрече такива апетити.

Справедлив ли е планът на Тереза Мей за гражданите на ЕС след Брекзит?

Министърът, който започна тази седмица разговори с колегите си от ЕС, заяви, че все още е "съвсем сигурен" за постигането на споразумение, въпреки несигурната позиция на кабинета. Той добави все пак, че "никаква сделка е по-добра от сделка за наказание".

Представители на британската Консервативна партия обсъждат необходимостта настоящият премиер Тереза Мей да бъде заменена с нов министър-председател. Като най-подходящ кандидат за поста те виждат финансовия министър Филип Хамънд, пише в. "Сънди таймс".

Според изданието, Хамънд с позицията си за "по-мек Брекзит" изглежда по-ефективен лидер от Мей. "Вярвам, че Филип е единственият приемлив кандидат за няколко години“, цитира вестникът един от представителите на Торите.

Тереза Мей обещава "гладко и организирано" излизане от ЕС

По-рано в. "Индипендънт" съобщи, че британските депутати планират да създадат междупартиен съюз, за да се противопоставят на плановете на министър-председателя за прилагането на т.нар. "твърд сценарий" за раздяла с ЕС.
 

БГНЕС


Първият ден от преговорите за Брекзит завърши с дуел с цитати

Консервативната партия спечели парламентарните избори, но тя вече не е управляващото мнозинство в Уестминстър. Торите да получиха 318 места в 650-местната Камара на общините и така загубиха правото на самостоятелно формирано правителството, за кое им трябваше парламентарно мнозинство от 326 места.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, при които Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз, започнаха 19 юни в белгийската столица. Те трябва да продължат до ноември 2018 г.
БГНЕС