Ръководителят на преговорния екип на Европейската комися за Брекзит Мишел Барние
Ръководителят на преговорния екип на Европейската комися за Брекзит Мишел Барние / БГНЕС, архив
С дуел с цитати на Жан Моне и Уинстън Чърчил завърши в Брюксел първият ден от преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние и британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис дадоха съвместна пресконференция в централата на ЕК, на която очертаха приоритетите си за "развода" и очакванията си за хода на преговорите занапред.

"Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен", каза Барние, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз.
Дейвис отговори на това с цитат на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, който гласи: "Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност".

Британският министър за Брекзита: Напускаме ЕС

Барние, който ловко превключваше от английски на френски и повтаряше ключовите си тези и на двата езика, определи днешната първа сесия като "важна" и "полезна", а събеседникът му нарече преговорите "продуктивни" и допълни, че е обнадежден от "конструктивния подход", демонстриран и от двете делегации.

Главният преговарящ за ЕС обеща 27-те винаги да работят с британците и никога против тях, но предупреди: "Обединеното кралство няма да има повече същите права и същите привилегии като държавите членки на съюза. Но съм убеден, че е в наш интерес да изградим ново партньорство между 27-те и Обединеното кралство".

След изборите на Острова: Меркел зове за бързи разговори за Брекзит

Той каза, че днес двамата с Дейвис са постигнали споразумение за датите, организацията и приоритетите в преговорите и допълни, че очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество със своя събеседник. "Целта ни е да имаме една седмица за преговори всеки месец и да използваме останалото време да работим по предложения и да обменяме такива", каза главният преговаряш от страна на Еврокомисията.
 

Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис
Guliver/Getty Images

"Ясно е, че и двете страни желаем да постигнем възможно най-добър резултат и възможно най-силно сътрудничество - такова, което работи в полза и на Обединеното кралство, и на ЕС", каза Дейвис.

"Още от референдума казах ясно, че мой главен приоритет е да предоставя сигурност на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС", допълни Дейвис. По думите му по-късно тази седмица британският премиер Тереза Мей ще уведоми европейските лидери какъв ще е подходът на Великобритания към този въпрос.

Началото на "развода" бе дадено в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори. Торите загубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините след предсрочните избори на 8 юни, които самата Мей свика, за да засили позициите си на преговорите за Брекзит.

Великобритания се нуждае от плавен преход при излизането си от ЕС

Министър-председателката е критикувана и за начина, по който властите реагираха при пожара в 24-етажен жилищен блок в Лондон, взел много жертви. След като Великобритания бе ударена от три атентата за по-малко от три месеца, снощи в столицата бе извършено ново нападение, когато мъж се вряза с микробус в тълпа богомолци, излизащи от джамия в североизточния столичен район Финсбъри парк.
БТА