/ Guliver/Getty Images
Великобритания се нуждае от плавен преход при излизането си от ЕС, който да подкрепи работните места и инвестициите, като бъде осигурено ново митническо споразумение с евросъюза, с което да се избягват бюрократичните спънки в търговията. Това заяви днес британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

По думите му Брекзит означава, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз на блока, но той желае напускане на съюза, което ще подкрепи работните места и инвестициите.

Британският министър за Брекзита: Напускаме ЕС

Когато говоря за Брекзит, който подкрепя британските работни места, британските инвестиции и британския бизнес, имам предвид Брекзит, който избягва резките преходи, посочи Хамънд в интервю за телевизия Би Би Си.

Финансовият министър посочи също така, че "не е глух" за това, че гласоподавателите са изморени от орязването на разходите.

На въпрос дали ще продължи с планираното съкращаване на разходите с 3 млрд. британския лири (3,8 млрд. долара) от средствата за местните власти, Хамънд отговори, че ще разгледа отново предложенията на правителството в светлината на резултатите от парламентарните избори, когато обяви следващия си бюджет през ноември.

ЕС обяви ключови искания по въпроса със сметката за Брекзит

Правителството цели да превърне бюджетния дефицит на Великобритания, който възлиза на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт през миналата финансова година, в излишък до средата на следващото десетилетие.

Лондон ще поиска от ЕС милиарди при Брекзит

"Ще разгледаме всички тези неща. Очевидно, не сме глухи. Чухме посланието от изборите миналата седмица. Трябва да видим как ще се справим с предизвикателствата в икономиката, посочи Хамънд.

"Разбирам, че хората са уморени от годините на тежка работа за възстановяването на икономиката след големия срив 2008-2009 година. Но трябва да се живее с това, с което разполагаме, посочи той.
БТА