Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Тереза Мей защити предложението си за правата на пребиваващите във Великобритания граждани на ЕС след излизането на страната от съюза, като каза, че няколко лидери от блока се реагирали положително и че тя иска споразумението за Брекзит да бъде постигнато възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

Британският премиер изрази желанието си започналите в понеделник преговори за напускане на съюза да продължат в конструктивен дух.

Вижте подробности за предложението на Тереза Мей

"Оставам на позицията, че това е справедливо и сериозно предложение и нека бъде ясно какво казваме: гражданите от страните от ЕС, дошли в Обединеното кралство и уредили своя живот и дом в Обединеното кралство, ще могат да останат и ние ще гарантираме техните права в Обединеното кралство", каза тя.

"Мисля, че това е много сериозно предложение. Има някои различия между него и предложенията на Европейската комисия, но сега въпросите ще се обсъждат на преговори", допълни Мей.

Меркел: Бъдещето на ЕС е по-важно от Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче заяви, че предложението на Мей е "под очакванията".

"Правата на гражданите са приоритет номер едно за 27-те от ЕС и ние заявихме ясно своята позиция. Искаме да гарантираме пълните права на гражданите на ЕС и Обединеното кралство след Брекзита", каза Туск.

Жан-Клод Юнкер също не е особено въодушевен от предложението на Великобритания, предаде ДПА.

Първият ден от преговорите за Брекзит завърши с дуел с цитати

"Това е стъпка, но тази стъпка не е задоволителна", каза председателят на Европейската комисия в кулоарите на днешната среща на върха на ЕС.

Запитан дали има ясна представа какъв Брекзит очаква британският премиер Тереза Мей, Юнкер отговори: "Не".

Около три милиона граждани на страни от ЕС пребивават постоянно във Великобритания, а към милион и половина британци живеят на континента. Гарантирането на техните права е ключов момент от започналите преговори за Брекзита. На 22 юни Тереза Мей обеща, че нито един гражданин на ЕС, който сега живее във Великобритания, няма да бъде принуден да напусне.
БТА