/ БГНЕС, архив
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че бъдещето на Европейския съюз е с приоритет пред Брекзит, нарушавайки плановете на британския премиер Тереза Мей да повдигне въпроса с преговорите по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел днес и утре.
 
Тереза Мей иска сериозно партньорство с ЕС след Брекзита

"За мен бъдещето на 27-те държави членки е преди преговорите за излизане с Великобритания", каза Меркел при пристигането си на двудневния форум. "Искаме да водим тези преговори с добър тон", отбеляза още тя.
 
Меркел също така приветства и присъствието на френския президент Еманюел Макрон, за когото това е първа среща на върха, след като спечели президентските избори в страната си на 7 май.
 
След изборите на Острова: Меркел зове за бързи разговори за Брекзит

"С удоволствие работим заедно (с Макрон), тъй като вярвам, че креативността и новите импулси, които произлизат от Франция, произлизат от Германия и Франция, могат да бъдат добри за всички", заяви тя.
 
От своя страна Макрон посочи, че днешната среща ще бъде открита със съвместна позиция на Париж и Берлин по основни въпроси. "Франция ще работи ръка за ръка с Германия по европейските проблеми. Ние изработихме съвместна позиция и ще я представим на срещата заедно, в тясно сътрудничество", каза президентът.
БГНЕС