Арести в Лондон след пожар в издателство на книгата за Мохамед
Арести в Лондон след пожар в издателство на книгата за Мохамед / netinfo

Лондонската полиция е арестувала трима мъже, заподозрени в тероризъм след пожар в офиса на лондонска компания, която ще издаде предизвикващата противоречия книга за детската годеница на пророка Мохамед, предаде Ройтерс.

Въоръжени полицаи са задържали двама от мъжете на улицата пред сградата в северната част на Лондон скуеър в ранните часове на днешния ден. Третият е бил задържан наблизо до същото място. Полицията съобщава за малък пожар в сграда на площада и за това, че пламъците били свързани с ареста на задържаните. Пожарът, предизвикал незначителни щети, е бил в сградата, където се помещава офисът на лондонското издателство Gibson Square, което се прочу с плановете си да издаде през октомври скандално известната дебютна книга на американската журналистка Шери Джоунс "Бижуто на Медина".

В нея се разказва за живота на Айша, третата и любима съпруга на Мохамед, която му се е посветила от 6-годишна възраст. Известното издателство Random House се отказа от плановете си да издаде творбата поради опасения от размирици. Премиерата на книгата в САЩ бе отложена през август по същите причини, а сръбското издание на книгата бе изтеглено от продажба след премиерата си в Сърбия.