Арабските държави трябва да се намесят в Сирия, заяви емирът на Катар
Арабските държави трябва да се намесят в Сирия, заяви емирът на Катар / Reuters

 

Арабските държави трябва да се намесят в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не успее да спре гражданската война в тази страна, заяви в изказването си пред Общото събрание на ООН емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, предаде Ройтерс.

"Съветът за сигурност не успя да заеме действена позиция. Поради това смятам, че би било по-добре арабските държави да се намесят, за да изпълнят своя национален, хуманитарен, политически и военен дълг и да направят необходимото ,за да се сложи край на кръвопролитието в Сирия", подчерта емирът, цитиран от БТА.

Такава намеса не е без прецедент, подчерта емирът. През 1976 г. по решение на Арабската лига в Ливан бе изпратен 30-хиляден умиротворителен контингент, чиято задача бе да спре гражданската война в тази страна, посочва Франс прес. Според емира на Катар "тази инициатива е била ефикасна и полезна".

АФП припомня, че арабските умиротворителни сили в Ливан бяха съставени предимно от сирийски части. Те останаха в страната до 2005 г., когато под натиска на международната общественост след атентата срещу бившия ливански премиер Рафик Харири Дамаск бе сложи край на военното си присъствие в Ливан - повече от десет години след края на гражданската война.

Пред участниците в 67-та сесия на Общото събрание на ООН президентът на Франция Франсоа Оланд, заяви, че ООН трябва "незабавно" да осигури защита на районите под
контрола на бунтовниците в северната част на Сирия. Той подчерта, че правителството на президента Башар ал Асад няма бъдеще на международната арена.

"Сирийският режим няма бъдеще сред нас", подчерта Оланд в първата си реч пред ООН като президент. "Призовавам ООН без никакво забавяне да осигури цялата подкрепа, която иска от нас сирийският народ и да защити освободените райони", подчерта той.

Оланд предупреди Иран, че Париж няма да търпи неспазването от страна на Техеран на международните му задължения и да застрашава стабилността в региона. Френският президент подчерта, че Франция заедно с партньорите си от ЕС е готова да наложи нови санкции на Иран.