/ iStock
Белгийските митници са конфискували рекордните 116 тона кокаин на пристанището на Антверпен за миналата 2023 година, заявиха днес белгийските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Те уточниха, че рекордът в тази насока е подобрен за втора поредна година. Агенцията отбелязва, че Антверпен се е превърнал в главната морска врата за внос на кокаин в Европа, доставян от наркокартелите в Латинска Америка.

Още пет тона кокаин са иззети на пристанището в Зеебрюге, което е част от големия пристанищен комплекс Антверпен-Брюж, отбеляза министърът на финансите на Белгия Венсан ван Петхем.

Потреблението на кокаин нараства стремително на територията на Европейския съюз и правителствата смятат, че търговията с наркотици е причина за зачестилите изблици на насилие в стратегически пристанищни градове, като Антверпен в Белгия, Ротердам в Нидерландия и Марсилия във Франция, посочва АП.

Изявлението бе направено ден след като двадесет и двама души, в това число трима полицейски служители, бяха арестувани в мащабна операция в Антверпен срещу заподозрени наркотрафиканти.

Властите в Белгия посочиха, че рекордът, поставен през 2022 г., е бил от 110 тона кокаин, и добавиха, че той идва основно от Колумбия, Еквадор и Панама.

Като цяло в Европа се изземат рекордни количества кокаин, като страните членки на ЕС са конфискували 303 тона през 2021 г. - последната година, за която са постъпили данни от всички държави от блока. 75 процента от това количество е иззето при операции в Белгия, Нидерландия и Испания, сочи статистиката на агенцията на ЕС за наблюдение на наркотиците и наркозависимостите.
Иво Тасев, БТА