Сръбският премиер Ана Бърнабич отговори на твърдението на германския външен министър Аналена Бербок, че връщането на сръбската армия в Косово и Метохия е "неприемливо", пише белградският вестник "Политика". Бърнабич напомни в Туитър, че в последното съобщение на министрите на външните работи на страните от Г-7 (14 май 2022 г.), се казва, че при решаването на всеки проблем или криза в света (Либия, Сирия, Йемен, Сомалия и др.),  трябва стриктно да се прилагат съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"Сега, изненадващо, МВнР на Германия заявява, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която постановява, че Сърбия има право да поиска връщане на определен брой от своите сили за сигурност в Косово, трябва да бъде игнорирана, защото това е "неприемливо“. Що се отнася до международното право и стабилност, въз основа на какви критерии решавате коя резолюция на Съвета за сигурност на ООН трябва да се спазва и коя трябва да се игнорира - например в случая с Либия трябва да се спазва Резолюция 2571, но в случая със Сърбия Резолюция 1244 трябва да се игнорира? Удивително ниво на абсурд", коментира Бърнабич.
 
Тя добави, че единственото, за което копнеят сърбите в Косово, е мир и стабилност.

"Ние също нямаме нищо против да спазваме международното право, Устава на ООН, на Съвета за сигурност на ООН... Нямаше да има напрежение, което трябва да се намали, ако (Албин) Курти спазваше споразуменията, а не ги нарушаваше едностранно, каза Бърнабич.
БТА