Сърбия ще поиска от миротворците от НАТО да й позволят да разположи сръбски войници и полицаи в Косово, макар да смята, че едва ли има вероятност искането й да бъде одобрено, каза президентът Александър Вучич, цитиран от световните агенции.

Вучич каза на пресконференция в Белград, че ще отправи искането в писмо до командващия силите на НАТО.

Изявлението на Вучич беше направено след поредица от инциденти между косовските власти и сърбите, които са мнозинство в северните райони на Косово.

Прищина разположи полицейски части в населената със сърби северна част (ВИДЕО)

За пръв път Белград иска разполагане на войски в Косово, съгласно разпоредите на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, сложила край на войната от 1998-99. Тогава НАТО се намеси срещу Сърбия, за да защити Косово, където албанското население е мнозинство.

В резолюцията се казва, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, полицаи и митнически служители в православни религиозни обекти, в райони със сръбско мнозинство и на гранични пунктове, ако такова разполагане бъде одобрено от командващия силите на KFOR.

По времето, когато това беше одобрено, Косово беше международно признато за част от Сърбия. Със западна подкрепа през 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия.
БТА