Подпалвачът на българския културен дом в Битоля с нова акция
Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и френското предложение за решаване на спора между Северна Македония и България. Според него те били равностойни на фашизъм, предаде БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

Пуснаха на свобода Ламбе Алабаковски, който подпали културния център в Битоля

Сблъсъци белязаха протестите в Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС.

След 21.30 ч. българско време се стигна до напрежение пред сградата на правителството, където част от демонстрантите пробиха полицейския кордон, хвърляха яйца, ролки тоалетна хартия, бутилки и други предмети; скандираха и отправиха обидни реплики към премиера Димитър Ковачевски.

Стигна се до напрежение и пред сградата на парламента, която се намира в близост до правителството.

Полицаи имаше и пред сградата на министерството на външните работи, но там нямаше нито демонстранти, нито сблъсъци.

Към 22.00 ч. и пред двете институции има малко демонстранти, предимно младежи. Полицейското присъствие е засилено.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и днес призова за отхвърляне на френското предложение. Според то означавало "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на управлението на Никола Груевски.

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента.

Ето кой е македонският певец Ламбе, подпалил българския клуб в Битоля

По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4-ти юни. Много бързо след като бе задържан, той бе освободен, и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.
 

БГНЕС

БГНЕС