Подпалвачът на българския Културен център "Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски от днес е на свобода.

На този етап единствената мярка срещу него е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Адвокатът на Ламбе Алабаковски: Дядо му е стрелян от българите през Втората световна война

На 9 юни Алабовски бе пуснат под домашен арест.

Той е обвинен, че на 4 юни е подпалил културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Според обвинението певецът с действията си е "създал обща опасност".

„Това е било направено в знак на протест, в знак на демонстрация на онова, което той чувства като човек. Не е анти-българофил, ако това го мислите. Неговият дядо е стрелян от българите по времето на Втората световна война, които тогава са били окупатори, не са били освободители със сигурност. Никой не стои зад неговото решение да го направи това – нито политическа партия, нито било някой друг, това е негов даден момент, на протест, на слабост, подклекнал и го направил това”, заяви Драган Георгиев, адвокат на Ламбе Алабаковски.

Ето кой е македонският певец Ламбе, подпалил българския клуб в Битоля

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов". Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено", коментира тогава първият ни дипломат след като изгледа записите от охранителните камери.

 
БГНЕС