Това не е оправдание, съгласно закона ще си носи свои последствия, заяви адвокатът на подпалвача на българския културен дом в Битоля
Един от адвокатите на Ламбе Алабаковски - македонският певец, задържан за палежа на българският културен дом в Битоля. Според защитата му това не е било акт срещу България. А главната причина Алабаковски да подпали културния център било името, което той носи - Иван Михайлов, предаде NOVA.

Битоля постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот, след много емоционалната вечер снощи, когато стотици местни се включиха в протеста в подкрепа на изпълнителя Ламбе Алабаковски, задържан и намиращ се в ареста заради палежа на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля. Хората настояват за това той да бъде освободен, тъй като според тях не носи вина за това, което е направил, а на протеста вчера дори се чуха призиви да бъдат събрани пари, за евентуална финансова гаранция, ако такава му бъде наложена. В момента Алабаковски е в ареста, където ще изкара в следващите 8 дни, след което ще стане ясно дали ще му бъде повдигнато ново обвинение и дали съдът евентуално ще приеме ново искане от прокуратурата за удължаване на този арест.

„Това е било направено в знак на протест, в знак на демонстрация на онова, което той чувства като човек. Не е анти-българофил, ако това го мислите. Неговият дядо е стрелян от българите по времето на Втората световна война, които тогава са били окупатори, не са били освободители със сигурност. Това не е оправдание. Съгласно закона ще си носи свои последствия. Никой не стои зад неговото решение да го направи това – нито политическа партия, нито било някой друг, това е негов даден момент, на протест, на слабост, подклекнал и го направил това”, заяви Драган Георгиев, адвокат на Ламбе Алабаковски.
NOVA