/ Gettyimages
Деветдесет и шест годишният германец Оскар Грьонинг, известен като "деловодителя на Аушвиц" и осъден за съучастие в убийството на 300 000 души, беше признат за физически годен да изтърпи присъдата си, заяви германският съд, предаде ДПА.

Обвинението поиска три години и половина затвор за "Счетоводителя на Аушвиц"

Грьонинг обжалва четиригодишната си присъда с мотива, че е в напреднала възраст. Тя му беше наложена миналата година от окръжен съд в Северна Германия. Обжалването не беше удовлетворено, се казва в постановеното днес решение.

Оскар Грьонинг
Gettyimages

Седем десетилетия след Холокоста делото срещу Грьонинг беше първият път, в който присъда за съучастничество в лагер на смъртта бива потвърдена след обжалване.

Затвор за 87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите

В лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау загиват над 1 милион души - повечето евреи. На 21 години Грьонинг се присъединява като доброволец към "Вафен СС", а през 1942 г. е прехвърлен на работа в Аушвиц, където броял парите, намерени сред вещите на затворниците и ги пращал в главната квартира на СС в Берлин.

В Германия съдят 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

В предвоенна Германия бил банков служител. Той никога не е крил нацисткото си минало и в първите дни на процеса срещу себе си призна "морална отговорност" за Холокоста.
БТА