/ Gulliver/Getty Images
Военен парад, танци, гигантски дракон, циркови изпълнения: Великобритания се готви да отбележи догодина 70-годишнината на кралица Елизабет Втора на трона - най-дългото властване на британски монарх, предаде Франс прес.

Деветдесет и пет годишната Елизабет Втора се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Коронацията й - първата, предавана по телевизията, е повече от година по-късно, на 2 юни 1953 г.

Кралица Елизабет и принц Уилям започнаха обиколка в Шотландия

Общо над 5000 военни, артисти, ключови служители и доброволци от цяла Великобритания и Британската общност ще вземат участие в юбилейните тържества в неделя, 5 юни, в централната част на Лондон, след дълъг празничен уикенд.

Това ще бъде кулминацията на едногодишни чествания със събития, организирани в цялата страна.

"След пандемията уикендът по случай платинената годишнина ще предостави възможност страната да се оживи и обнови, изразявайки оптимизъм и увереност", заяви Никълъс Колридж, един от организаторите, представяйки програмата. "Това ще бъде нещо като церемония по отварянето на Обединеното кралство след период на несигурност и премеждия", допълни той.

Изложба в замъка Уиндзор чества живота на принц Филип (СНИМКИ)

Празненствата - едни от най-важните за последните десетилетия, ще разкажат историята на рекордното властване на Елизабет Втора и на обществото, претърпяло дълбоки промени през този период.

Организаторите няма да пропуснат страстта на Нейно Величество към конете и коргитата - любимата й порода кучета, както любовта й към природата и привързаността й към семейните ценности.

Очаква се тържествата да привлекат "няколкостотин милиона души по цялата планета - на място, по телевизията или чрез други платформи", подчертават организаторите. С бюджет между 10 милиона и 15 милиона лири те ще бъдат финансирани само с частни средства (партньорски компании, индивидуални дарители и др.)

За първи път от март 2020 г.: Британската кралица проведе присъствена аудиенция

Голям военен парад ще бъде организиран в четвъртък за първи път от началото на пандемията. Ще има и церемония в катедралата "Сейнт Пол".

В неделя, освен на военен парад, зрителите ще могат да се полюбуват на дракон, по-голям от двуетажен автобус, цирков артист, играещ на трапец, висящ от огромен балон с изображение на кралицата, акробати и приказна история, написана специално за случая от Майкъл Морпурго.

"Монументални марионетки" ще пресъздадат най-щастливите моменти от брака на кралица Елизабет Втора с принц Филип, който почина на 99-годишна възраст през април.
Организаторите на този етап не разкриват как ще завършат празненствата.
БТА