/ БТА
Британската кралица Елизабет Втора за първи път от март 2020 г. проведе седмичната си аудиенция с премиера Борис Джонсън присъствено, предаде Франс прес.

В последните 16 месеца те "правеха това упражнение" по телефона, но след като и двамата получиха по две дози от ваксините срещу коронавируса, това им позволи да се срещнат лично в Бъкингамския дворец. Двамата вече се видяха и на срещата на върха на Г-7 в Корнуол.

Байдън за Елизабет II: Тя ми напомня за моята майка (ВИДЕО)

Кралицата прекара голяма част от локдауните заради пандемията в замъка Уиндзор. Само за кратко тя беше и в резиденцията си в Балморал в Шотландия. Според британски медии Елизабет Втора има намерение да прекарва повечето време отсега нататък в Уиндзорския замък.



По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър, който на няколко пъти беше обект на нападки от страна на бивш водещ съветник на премиера, предаде Ройтерс.

Кралица Елизабет Втора е домакин на официален прием за лидерите от Г-7

"Много ми е приятно да се видим", каза Елизабет Втора на Джонсън в началото на срещата и добави: "Току-що говорих с Вашия министър на здравеопазването. Бедният човек", заяви тя. После допълни, че според министъра Мат Ханкок ситуацията с коронавируса се подобрява. На което Джонсън отговори, че това е точно така.

На няколко пъти бившият водещ съветник на Джонсън - Дейвид Къмингс, критикува както премиера, така и Ханкок заради реакцията им на коронавирусната пандемия. Той дори каза, че здравният министър е трябвало да бъде уволнен и го обвини в лъжи по време на заседанията на кабинета.
БТА