Броят на починалите в силното земетресение, което удари Източна Турция в петък вечерта, се увеличи до 35, съобщава вестник Turkiye.

Земетресението с магнитуд 6,8 удари в петък вечерта провинция Елязъг, като епицентърът на труса беше в малкото крайбрежно градче Сиврице. Трусът беше усетен е в съседни градове и държави.

Ново силно земетресение в Турция (СНИМКИ)

Турското правителство за управление на бедствия и извънредни ситуации потвърди броят на загиналите, като по-голямата част от тях са починали в провинция Елязъг, а поне четирима са загубили живота си в съседната провинция Малатия. Броят на ранените също расте, и към момента те са 1607 души.

Спасителните екипи не са спирали нито за миг да търсят живи хора изпод руините. Благодарение на екипите до момента живи са извадени 45 човека. 5-годишно момиченце беше намерено живо под развалините. Майка му също е оцеляла и беше извадена от спасителите повече от 20 часа след труса. В ход е мащабна спасителна акция, но с напредване на времето шансовете за откриване на живи хора намаляват.

БГНЕС

Над 80 сгради са напълно разрушени от труса, а поне 645 са силно повредени в Елязъг и Малатия.

В събота президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща, че турската Агенция за жилищно настаняване ще направи всичко необходимо и ще се погрижи никой да не остане без дом.

БГНЕС

Ердоган присъства на погребението на жена и сина й в Елязъг вчера, а по-късно посети пострадалите в Малатия.

Повече от сто души остават на лечение в болница. Това каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС. Ранените са 1607, от които 1503 вече са изписани от болниците, посочи турският лидер за телевизия Ен Ти Ви, преди да отпътува на посещение в Алжир.
БГНЕС, БТА