Най-малко 24 души са загинали при наводнения в Южна Индия, след като обилните дъждове доведоха до преливане на реки, изолирайки градовете и селата, предаде Би Би Си.

Сред загиналите има пет деца. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много хора са в неизвестност. Няколко къщи бяха отнесени от водите и хората попаднаха в капан в квартал Котаям в щата Керала.

Видео от района показва, че пътниците на автобуси се спасяват, след като превозното им средство е залято от прииждащите води.

Срутване на ледник в Индия - трима загинали и около 150 изчезнали (СНИМКИ)

Котаям и Идуки са два от най -тежко засегнатите райони в щата. Дните на обилни валежи предизвикаха и свлачища.

Военни хеликоптери транспортират доставки и персонал до райони, където хората са в капан, казаха служители. Хиляди хора бяха евакуирани и бха създадени над 100 лагера за помощ в щата, каза в неделя главният министър на Керала Пинарай Виджаян.

Премиерът Нарендра Моди написа в Twitter в неделя, че е говорил с Виджаян за ситуацията. "Тъжно е, че много хора са загинали поради обилните дъждове и свлачища в Керала. Моите съболезнования на семействата на загиналите", каза Моди.

Представители на град Алепи казаха пред Би Би Си, че ситуацията в града е тревожна. Алепи има мрежа от канали и лагуни и е уязвим от наводнения.

Не е необичайно обилните валежи да причинят наводнения и свлачища в Керала, където влажните зони и езерата, които някога са действали като естествена защита срещу наводнения, са изчезнали поради нарастващата урбанизация и строителството.

През 2018 г. около 400 души загинаха, а повече от един милион бяха разселени от най-тежките наводнения в Керала от век.
БГНЕС