Принцеса Даяна
Принцеса Даяна / Gulliver/Getty Images
От документални филми по телевизията и лични спомени на синовете ѝ до сензационни нови "разкрития" и подновени теории за смъртта ѝ, британската принцеса Даяна отново е на първите страници в пресата, 20 години след смъртта си, предаде Ройтерс.

Заради обичта си към Даяна британците не могат да простят на Чарлз

Даяна загина на 36-годишна възраст на 31 август 1997 г. заедно с любовника си Доди ал Файед. Лимузината им катастрофира в парижки тунел, докато ги преследваха папараци с мотоциклети.
Като първа съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, Даяна беше принцеса в центъра на кралски сапунен сериал, изигран в светлината на медийните прожектори. Тя се превърна във вероятно най-известната жена в света.

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

Смъртта ѝ предизвика най-голямата вълна от скръб в обществото, наблюдавана в по-нови времена във Великобритания. Малко известни личности оттогава са пленявали света така, както тя го направи.

"Никога няма да има друга като Даяна", каза Ингрид Суърд, главен редактор на списание "Маджести" и автор на биографична книга за принцесата.

Даяна усвои изкуството да носи подходящата рокля за подходящия повод. Тя носеше ярки дрехи, когато посещаваше хосписи, за да изглежда топло и достъпно. При чуждестранни посещения избираше тоалети, вдъхновени от националните цветове, като бялата рокля с червени краски при пътуването й до Япония през 1986 г. Дори си беше забранила ръкавиците, защото обичаше да е в контакт с хората, с които се среща.
Guliver/Getty Images

Предходни годишнини от смъртта на Даяна преминаха без много шум, подсказвайки, че "Принцесата на народа", както тя бе наречена от тогавашния британски министър-председател Тони Блеър, вероятно е изгубила част от чара си.

Неподражаемият стил на принцеса Даяна (СНИМКИ)

Но благодарение най-вече на двамата ѝ сина Принц Уилям и Хари, навръх 20-годишнината от смъртта си, тя превзе заглавията на първите страници в пресата, както и в разцвета си като най-сниманата жена в света.
"Имаше период в началото на 21-и век, когато за Даяна се знаеше много малко", коментира бодигардът на принцесата Кен Уорф.

Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Той каза, че двамата ѝ сина искат да продължат работата ѝ, като подкрепят каузи в помощ на боледуващите от СПИН, бездомните и в борбата срещу противопехотните мини. Именно това напомни на обществото за личността на Даяна. Принцовете също все повече имат желание да говорят за травмата от смъртта на майка си и емоционалните последици от трагичната загуба.

Голямата загадка около смъртта на лейди Даяна

В предавания, излъчвани през изминалите шест месеца, 35-годишният Уилям каза, че шокът от загубата на майка му все още го преследва.
Хари, който е на 32 години, разкри, че е посещавал консултации със специалист малко преди да навърши 30 години, за да преодолее мъката.

Принц Хари: Не искайте от дете да върви след ковчега на майка си пред хиляди хора (ВИДЕО)

"Тя все още е наша майка. Разбира се, като неин син мисля, че тя е най-добрата майка на света. Обгръщаше ни с любов със сигурност. Това, което ме удиви, е какво е направила. . . Всички тези въпроси, като закрилата на бездомните хора. Тя често срещаше критиката на политиците и редакторите в националната преса", каза принц Хари в документалния филм "Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство".

Дните след смъртта на принцеса Даяна бяха едни от най-мрачните в 65-годишното управление на кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

Повече от 33 милиона американци гледаха по телевизията погребението на принцеса Даяна през септември 1997 г. Дните след смъртта ѝ бяха едни от най-мрачните в 65-годишното управление на кралица Елизабет Втора.

Бяла градина край двореца Кенсингтън в памет на принцеса Даяна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Някои от привържениците монархисти се страхуваха, че вниманието към Даяна ще отприщи недоволство към кралицата. Начинът, по който принцесата бе отлъчена от кралското семейство, след развода си с принц Чарлз, разгневи много британци.
Враждебността им бе насочена главно към Камила Паркър-Боулс, любовница, а впоследствие и съпруга на принц Чарлз.

Проучване на в. "Сън" този месец разкри, че само 22 процента от запитаните искат Чарлз да бъде следващият крал, а повече от половината смятат за по-подходящ сина му Уилям

Още за Даяна - принцесата на народа:

Запис разкрива нещастието на принцеса Даяна от брака й

Срамежливата Ди, която разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Принц Хари призна за хаоса в живота си след смъртта на майка му


Принц Уилям: Още усещам шока 20 години след смъртта на майка ми
БТА