19 загинаха при взрив в Украйна, 20 остават затрупани
19 загинаха при взрив в Украйна, 20 остават затрупани / netinfo

19 са до момента жертвите на взрива в жилищен блок в курортния град Евпатория, на полуостров Крим. Спасените са 21, а под останките в момента се намират около 20 души, съобщават руските осведомителни агенции. В блока са живели общо 203 души. Според последните информации, взривът е причинен от балони с кислород и ацетилен, които са били складирани в мазето на блока незаконно.

Взривът избухна снощи около 22 часа местно време в блок с шест входа и 95 апартамента. Повече от 600 служителите на министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации се включиха в работата на мястото на инцидента. В разчистването на отломките участват още пет автокрана, самосвали и аварийно-спасителни автомобили.

Президентът на Украйна, Виктор Юшченко, обяви утрешния 26 декември за ден на траур в Украйна, заради взрива в пететажния жилищен блок. На цялата територия на страната националното знаме ще бъде спуснато наполовина. Ще бъдат отменени развлекателно-концертните мероприятия и спортните състезания. Междувременно стана ясно и че властите са открили временни жилища за спасените от взривения блок.

На мястото на трагедията се намира премиерът Юлия Томишенко, натам се е отправил и президентът на страната Виктор Юшченко.

По повод трагедията руският президент Дмитрий Медведев предложи на украинския си колега в спасителните операции да се включат и войници от руския Черноморски флот, който е базиран на полуостров Крим. Жителите на Евпатория вече започнаха да събират одеала, дрехи и хранителни продукти, за да помогнат на оцелелите от трагедията в панелния блок. Днес в града температурите са от 2 градуса по Целзий.

Евпатория е известен курорт на полуостров Крим, на Черно море. Намира се на около 600 км от столицата Киев, припомнят агенциите. Подобни трагедии са често срещано явление в Украйна. За последно най-смъртоносна беше тази в Днепропетровск, когато през октомври 2007 г. там загинаха 15 обитатели на взривила се жилищна кооперация.