/ iStock/Getty Images
14-годишен французин и специалист в 3D принтирането помага на медиците в борбата с новия коронавирус, предаде Франс прес.

От стаята си в Париж Ромео Етезе печата на 3D принтери предпазни шлемове за медиците. Момчето се е захванало с това напълно безплатно от началото на изолацията, наложена в страната и сега смята да ускори работата си.

"Сутрин ставам и първото нещо, което правя е да пусна всички принтери, после пускам и компютъра си, след това преглеждам малко уроците за училище, а следобед търся програми за оптимизиране на работата на компютъра", разказва Ромео, който се е запалил по 3D принтирането от 10-годишна възраст. Сега той е успял да произведе с 3D принтерите си в тясната си стая 1500 предпазни шлема или по 80 на ден.

Още в началото на изолацията младежът си поставя за цел да произвежда търсено медицинско изделие в борбата срещу коронавируса. Използва ръководства, които е открил в интернет. Само за няколко дни тийнейджърът създава прототип на защитния шлем, а после успява да се сдобие от съученик и от училище с няколко принтера и започва производството. Първите модели са доставени на медиците в частна болница в квартала му в тринадесети парижки район, в която се лекуват пациенти с COVID-19.

Помагат му четирима членове на семейството му. Брат му пакетира продукцията, майка му подготвя доставките, а пастрокът помага в разнасянето на пакетите. Семейството финансира начинанието си чрез събиране на средства онлайн. Ромео обещава да произвежда и защитни шлемове за училищата в квартала си, за служителите на медицинска лаборатория и за институт за глухонеми, за които традиционните маски са проблем, тъй като не може да се чете по устните им.
БТА