Япония Фукушима годишнина бедствие
Япония Фукушима годишнина бедствие / БГНЕС
Япония отбелязва днес 12-ата годишнина от разрушителното земетресение и вълни цунами, които доведоха до аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1", предаде агенция Киодо.

Природното бедствие, което връхлетя североизточната част на страната на 11 март 2011 г., отне живота на над 18 000 души и предизвика ядрен инцидент, за преодоляване на екологичните последици от който ще са необходими десетилетия.

Възстановяването след земетресението с магнитуд 9, което опустоши префектурите Фукушима, Мияги и Ивате, напредва. Около 31 000 души обаче все още нямат възможност да се върнат в домовете си, показват данни от ноември. Освен това плановете за почистване на замърсените райони след ядрената авария предизвикват полемика, отбелязва Киодо.

Япония Фукушима годишнина бедствие
БГНЕС

Япония запази минута мълчание в 14:46 ч. (7:46 ч. българско време) - точния час, когато стана катастрофалното земетресение край тихоокеанското крайбрежие на страната в префектура Мияги. По-късно премиерът Фумио Кишида ще присъства на възпоменателна церемония в съседната префектура Фукушима.

По последни данни на японската полиция от четвъртък до момента е потвърдена смъртта на 15 900 души. 2523 човека остават в неизвестност 12 години след трагедията. За първи път броят на жертвите не нараства, отбелязва Киодо.

По данни на властите 3789 души са починали от заболявания или са се самоубили в резултат на натрупания стрес след природното бедствие и ядрената авария.

Япония Фукушима годишнина бедствие
БГНЕС

Плановете за справяне с изтеклата радиация продължават да предизвикват полемика. Особено спорен е проектът за изхвърляне в океана през пролетта или лятото на тази година на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима-1".

Миналата година започна изграждането на еднокилометров тунел, по който да бъдат излети събраните до момента над 1,3 милиона тона вода. Това се налага, тъй като съответните резервоари вече са запълнени на 96 процента и се очаква капацитетът им да бъде достигнат през лятото или есента.

Районът около АЕЦ "Фукушима-1" остава забранена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от експлоатация да завърши между 2041 и 2051 г.

Непосредствено след ядрената катастрофа за забранена зона бяха обявени над 1650 квадратни километра в префектура Фукушима - 12 процента от нейната територия. В резултат на интензивните дейности по почистване на радиационното замърсяване тази площ бе намалена до 337 кв. км, т. е. 2,4 на сто от региона, отбелязва Франс прес.

Между юни и август миналата година бяха отменени заповедите за евакуация на местните жители в някои части от общините Кацурао, Окума и Футаба, припомня Киодо. Някои от тези хора не бяха виждали домовете си от години. По данни от миналия месец обаче са се върнали само 1 процент от местните жители.Нобуко Ямадзаки - 77-годишна жена, настанена в общинско жилище във Футаба - каза, че не може да се приспособи към промените в града през последните 12 години. "Всичко, което можем да направим, е да изчакаме местните жители да се върнат, добави тя.

Напролет се очаква да бъдат отменени заповедите за евакуация в три други града в префектура Фукушима.

В средата на януари японски съд потвърди оправдаването на трима бивши ръководни кадри на ТЕПКО - компанията оператор на авариралата атомна централа. Те бяха обвинени в небрежност и бяха единствените хора, съдени във връзка с инцидента, посочва АФП.

На този фон японското правителство планира предизвикващи полемика промени в политиката на страната в областта на ядрената енергетика. Те предвиждат атомните реактори да бъдат оставяни в експлоатация след изтичането на сега разрешения 60-годишен максимален срок, отбелязва Киодо.

Николай Станоев/БТА