Националният ни треньор Гершон сред 60-те най-велики в Израел
Националният ни треньор Гершон сред 60-те най-велики в Израел / netinfo
Старши треньорът на националния ни тим по баскетбол Пини Гершон попадна сред 60-те най-велики спортни личности в Израел. Специалистът, който има три титли на Европа с Макаби Тел Авив заема 43-то място в окончателната класация на вестник „Джерусалим Поуст”.

Общо 16 от 60-те спортисти и треньори, който намериха място в престижното подреждане са свързани с баскетбола. Номер 1 във въпросната класация на израелския вестник е легендарният бивш баскетболист на Макаби Мики Беркович. Друг голям израелски играч и наставник на „жълтите” от Тел Авив в началото на този сезон Одед Каташ е 11-ти. След Пини Гершон е намерил място треньорът, който изведе Русия до европейската титла на шампионата в Испания Дейвид Блат, който е 51-ви, а 58-ма позиция заема настоящият наставник на гранда Макаби Звика Шерф.

„Футболът може и да е най-популярният спорт в страната, но баскетболът носи слава и успехи. И никога не е имало победител като Мики Беркович”, пише „Джерусалим Поуст”.

54-годишният Беркович печели 16 шампионски титли на Израел и 12 купи на страната за 16 сезона с Макаби Тел Авив. Именно с Мики Беркович начело Макаби триумфира с първата си титла на Стария континент през 1977 година, а две години по-късно националният отбор на Израел става втори на Европейското първенство отстъпвайки на финала пред тогавашния състав на Съветския съюз.

„Горд съм от това признание. Спечелих европейската титла с Макаби Тел Авив преди 30 години, но се чувствам все едно е било само преди две”, коментира Беркович, който попадна и сред 50-те най-знаменити личности в европейския баскетбол за последния половин век.