До 14 юли заявки за НБЛ, задължително българин на терена
До 14 юли заявки за НБЛ, задължително българин на терена / netinfo
До средата на месец юли българските мъжки баскетболни клубове имат възможност да подадат заявки за участие в Националната лига. Това стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на родната баскет-федерация. Комисия с председател Росен Барчовски предложи бъдещата наредба за провеждане на НБЛ.

„Дали резултатите от днешното заседание са положителни ще покаже бъдещето. Надяваме се, че е за добро. Правим първи стъпки за създаването на НБЛ далеч от това, което е в развитите страни. Основната цел е създаването на един по-продаваем продукт. До 14 юли клубовете, които желаят за участват трябва да направят заявка със съответния депозит за участие. Има и други условия – зала и т.н”, сподели Росен Барчовски за Гонг.

Членовете на УС на централата ни приеха и правилото, че трябва поне един българин да е на терена по време на двубоите от Националната баскетболна лига. В началото на юни същото правило бе прието и от ръководството на Балканската лига за срещите от международната надпревара, където България ще бъде представена от Левски и Черно море.

„Броят на чужденците в тимовия лист за дадена среща ще е 6 и съответно трябва да има 6 българи минимум. Може да са картотекирани повече, но в тимовия лист за даден мач ще са не повече от 6. На терена през целия мач трябва да има поне един българин. Очакваме 8 отбора да подадат заявки. Досега депозитът беше 5 000 лева, а сега е пет пъти увеличен, но не е чак толкова много. Финансовите условия са по-тежки, но не чак неизпълними. Смятам, че отборите ще успеят да се справят”, каза още Барчовски.