/ БТА
На 8 септември се навърши една година от смъртта на британската кралица Елизабет Втора, която в продължение на 70 години пораждаше респект дори у противниците на монархията с това, че съумяваше да съчетае отговорните и обременяващи протоколни задължения на монарха с тези на съпругата и многодетната майка.

Сега почитателите на “кралските истории” се питат кой е най-достоен от дамите в британското кралство семейство да замени Елизабет Втора в съчетаването на няколко роли. Логично вниманието е насочено към кралицата консорт Камила, към съпругата на престолонаследника, принц  Уилям – принцеса Катрин, към съпругата на херцога на Съсекс Хари – Меган Маркъл, или към принцеса Ан, сестрата на крал Чарлз Трети и второ дете на Елизабет Втора и съпруга й принц Филип. Но през годините Камила и на Меган породиха нееднозначни реакции. Камила е възприемана и днес от някои като причината за краха на “кралската приказна история” на принцеса Даяна. А Меган е набеждавана, че е отдалечила и настроила принц Хари срещу роднините му. Принцеса Ан продължава да стряска британците с вродената й прямота. Единствено Кейт поражда почти единодушно възхищение заради ловкостта и лекотата, с която се нагоди към ролята си на член на кралско семейство.

Но в последно време тя е засенчена от друга британска принцеса – Шарлот Уелска.

принц Джордж и принцеса Шарлот
Guliver/Getty Images


Принцеса Шарлот е родена на 2 май 2015 г. в Лондон и появата й на бял свят бе ознаменувано с топовни салюти и с осветяване на емблематични сгради в розово. Пълното й име е Шарлот Елизабет Даяна. Изборът на това име едновременно отдава почит на Чарлз Трети, на Елизабет Втора и на принцеса Даяна.

Принцеса Шарлот е второто дете на принц Уилям и Катрин и трета в списъка с унаследяване на британската корона след баща си и брат си - принц Джордж.  Т

Малката принцеса заедно със семейството си е сменила три местожителства досега – провинциалното имение “Армър хол” в Норфолк, двореца “Кенсингтън” в Лондон и фермата “Аделаид” в парка към Уиндзорския дворец, където Уилям и Кейт се преместиха да живеят миналата година. Принцеса Шарлот вече е сменила и три учебни заведения. Едва на три годинки тя постъпва в училището-детска градина “Уилкокс”. През септември 2019 г. се присъединява към брат си Джордж в лондонското училището “Томас”, което е част от верига от четири учебни заведения, ръководени от влиятелни британски фамилии и захранващи с нови попълнения престижните колежи "Итън", "Хароу", "Брайтън", "Кингс колидж" и др. От 2022 г. Шарлот и нейните двама братя посещават "Ламбрук", независимо училище, в което се обучават 615 момичета и момчета на възраст от 3 до 13 години и намиращо се в графско Бъркшър.

принц Джордж и принцеса Шарлот
Guliver/Getty Images


През годините Шарлот, подобно на брат си Джордж, започна да придружава родителите си на културни събития и задгранични пътувания. Първият голям дебют на принцеса Шарлот на кралско светско събитие беше през 2018 г. на сватбата на Хари с Меган Маркъл, където момиченцето едва на три годинки беше шаферка. Тогава заедно с останалите пет шаферки Шарлот носеше специално проектирана рокля на модна къща "Живанши”. Тази рокля обаче се свързва в британските медии с първи скандал между Катрин и Меган Маркъл. Изработена само по предварително подадени мерки, в последния момент тя е трябвало да бъде преправяна, защото момиченцето не изглеждало добре в нея и се разплакало при вида й, което породило напрежение между двете кралски снахи.

На сватбата на Хари и Меган, а и след нея, на други светски изяви Шарлот показа, че може да бъде и своенравна и да има типичните за малко дете пристъпи на гняв. Медийните камери пък я уловиха не веднъж как се плези или гримасничи на журналистите. Постепенно обаче тя се отърси от тези детински прояви и на Диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора миналия юни тя се показа като едно дете с доста по-овладяно поведение, очароващо хората със сърдечната си усмивка. По време на всички прояви по повод Диамантения кралски юбилей Шарлот демонстрира и талант да развлича по-малкия си брат Луи, за когото продължителните празнични мероприятия се оказаха истинско изпитание.

принц Джордж принцеса Шарлот принц Луи
БТА


На погребението на прабаба си миналия септември Шарлот бе доведена заедно с по-големия си брат Джордж в Уестминстърското абатство. Момиченцето носеше черна шапка и черно палто-рокля, на което беше закачена диамантена брошка с формата на подкова, подарена й от Елизабет Втора. Тогава списанията "Ел” и "Пийпъл” отбелязаха, че това е било “бойното кръщене” за Шарлот – мрачно, строго протоколирано церемониално събитие, на което жените са следени много по-внимателно от мъжете заради тоалетите и бижутата, които носят, които хем трябва да са идентични – черни и ненабиващи се на очи -  хем трябва да се различават по някои щрих от тези на другите участнички в събитието. Погребението на Елизабет Втора беше и първият път, в който Шарлот носеше скъпо бижу и шапка – неизменни аксесоари в британските светски събития, особено монархическите, коментираха изданията. Според британските медии Шарлот, заедно с брат си Джордж, са преминали по време на държавното погребение за Елизабет Втора първи важен тест - как трябва да се държат на такова събитие. Списание "Хелоу” дори коментира, че малката Шарлот е била по-ориентирана в обстановката от брат си, когото в даден момент тя напътствала какво да прави.

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС


Няколко месеца по-късно бе коронацията на Чарлз Трети в Уестминстърското абатство и тогава Шарлот определено се открои с поведението си. За разлика от брат си Джордж, който бе сред пажовете на Чарлз Трети на церемонията, Шарлот нямаше официална роля в събитието. Но неофициалната й роля й бе поверена заради способността й да укротява и развлича по-малкия си брат Луи. Малката принцеса се справи толкова добре със задачата, че Луи забрави по време на протяжната церемония за навика си да гримасничи и се сети за него едва на тръгване от абатството.

Кейт Мидълтън коронация
iStock/Getty images


На коронацията Шарлот се появи и с първи пищен светски тоалет, бяла рокля с пелерина на “Александър Маккуин”. Белият цвят на тоалета символизираше новото начало, отбеляза тогава “Хелоу”. На главата си тя носеше диадема на “Джес Колет” и “Александър Маккуин” от кристали и сребро,  която наподобяваше на аксесоара, носен от майка й на събитието. Според модните експерти тези аксесоари, в които доминираха листата, отдавали почит на екологичните уклони на новия крал Чарлз Трети, отбеляза “Вог” тогава.

принцеса Шарлот
БТА


Все по-попадащата под светлините на прожекторите Шарлот, която демонстрира все по-зряло поведение, е все по-интересна за медиите. В тях вече се появиха сравнения между нея и покойната принцеса Даяна, но най-вече сравнения между нея и Елизабет Втора като млада.

През втората половина на август принцеса Шарлот попадна в полезрението и на изкуствения интелект. Програма с изкуствен интелект, предсказваща външността на хората след няколко години, прогнозира как ще изглежда Шарлот на прага между тийнейджърството и пълнолетието, съобщи “Воаси”. Кадрите, появили се в акаунта Royal Monarchies в  “Инстаграм”, са зашеметяващи. Шарлот прилича в тях едновременно на майка си, на Даяна и на Елизабет Втора, коментира изданието.
 

Външен вид, дрехи, бижута, прическа, снимки – всичко, свързано с Шарлот започва постепенно да се превръща в нова мания. А това пък превръща Шарлот в най-богатото дете на планетата, отбелязват италианската агенция АНСА и списание “Венити феър”. Шарлот все още не притежава нито лира, тъй като е едва на осем годинки, но тя е оценявана на 3,6 милиарда лири или 4,2 милиарда евро, отбелязват двете медии. Оценката бе направена от специализираната компания за детски играчки автомобили “Електрик райд он карс”, която поддържа и блог. Компанията редовно прави класация на най-богатите деца в света. В тази класация за 2023 г. на първо място е Шарлот, на второ брат й Джордж, на трето е 15-годишната Валентина Палома Пино, дъщерята на актрисата Салма Хайек и на милиардера Франсоа-Анри Пино.

принцеса Шарлот
Guliver/Getty Images


Дрехи и аксесоари, носени от Шарлот, които са вече част от масово производство или от специална колекция, или започват да се произвеждат масово, след като тя ги е носила, се изкупуват като топъл хляб. Прическите й се имитират. Нараства и търсенето на сувенири, свързани с Шарлот. И всичко това се оценява като добавена стойност в британски лири.

Джордж и Шарлот
БТА


Още отсега става ясно, че принцеса Шарлот ще бъде подложена на двоен натиск – този на медийното и общественото внимание, съчетан с този на задълженията да си член на кралско семейство било то и в една стремяща се към модернизиране монархия. Но ще успее ли да устои Шарлот на двойния натиск с хладнокръвието на Елизабет Втора или майка си Катрин, или ще се огъне по един или друг начин като принцеса Даяна или Меган Маркъл? Засега експертите залагат на първия вариант.
Габриела Големанска/ БТА