/ www.istockphoto.com
Русия планира да стартира нова лунна мисия след почти 50 години, предаде АФП.

Изстрелването, планирано за ранните часове на петък, 11 август и идва в момент, когато руската украинска офанзива се простира във втора година, предизвиквайки огромно напрежение със Запада.

Със спускаемия апарат Луна-25, първият в страната от 1976 г. насам, Москва желае да рестартира и надгради пионерската лунна програма от съветската епоха.

Ракета "Союз" е била сглобена на космодрума "Восточный" в руския Далечен изток за изстрелването на "Луна-25", съобщи руската космическа агенция.

„Луна-25 ще трябва да практикува меко кацане, да вземе и анализира почвени проби и да проведе дългосрочни научни изследвания“, се казаха от "Роскосмос".

С тегло от около 800 килограма четирикракият спускаем апарат се очаква да кацне в района на южния полюс на Луната.

За разлика от това повечето кацания на Луната се случват близо до лунния екватор.

Това изстрелване е първата мисия от новата лунна програма на Москва и идва, когато Русия се стреми да засили сътрудничеството в космоса с Китай на фона на разкъсаните връзки със Запада.

Европейската космическа агенция (ЕКА) заяви, че няма да сътрудничи на Москва за предстоящото изстрелване на Луна-25, както и за бъдещи мисии 26 и 27, след като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна миналата година.

По това време Русия каза, че ще продължи с лунните си планове въпреки изтеглянето и ще замени оборудването на ЕКА с произведени в Русия научни инструменти.

Съветският съюз изпрати първия човек в космоса през 1961 г. въпреки "пълните" санкции, каза Путин, говорейки на космодрума Восточни миналата година.

Той настоя, че Москва ще развие лунната си програма въпреки настоящите западни санкции.

„Ние се ръководим от амбицията на нашите предци да вървим напред, въпреки всякакви трудности и всякакви опити да ни попречат в това движение отвън“, каза тогава Путин.
БГНЕС