ЦИК машина
ЦИК машина / БГНЕС
В нормална обстановка е започнал изборният ден във Великотърновска област, една машина за гласуване не е сработила в секция 36 в Горна Оряховица, чака се становище на ЦИК за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, каза за БТА Николай Илиев, председател на Районната избирателна комисия /РИК/.

В 420 секции гласуват избирателите във Великотърновска област, в 311 от тях гласуването е машинно, като в 39 от тях устройствата са по две. Заявени са четири подвижни секции за хора, поставени под карантина заради COVID-19, две от тях са във Велико Търново и по една - в общините Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от РИК. Болничните секции за хора, лекуващи се от вируса са три - две в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и една в общинската болница в Горна Оряховица.

В четири социални центъра за настаняване на възрастни хора също са разкрити урни за гласуване - в Старческия дом "Венета Ботева" във Велико Търново, в дома за стари хора в свищовското село Овча Могила, в центровете в Карайесен, община Павликени и в сухиндолското село Горско Косово. Секция е разкрита и в ареста във Велико Търново.

Във Великотърновска област 209 826 избиратели имат право на глас в днешния вот за президент и вицепрезидент и за народни представители за 47-ия парламент. Кандидатите за народни представители от различните партии и коалиции, регистрирани в Четвърти МИР- Велико Търново са 220, а кандидатпрезидентските двойки - 23.
БТА