Анастас Герджиков и Невяна Митева
Анастас Герджиков и Невяна Митева / БГНЕС
Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са предложени от Инициативен комитет, представляван от Радомир Петров Чолаков. 

Кандидатпрезидентската двойка се явява на изборите на 14 ноември под номер 15 в бюлетината.

Проф. Анастас Герджиков е български класически филолог и университетски преподавател, професор доктор на филологическите науки. От 2015 г. е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Научните интереси на Герджиков са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Анастас Герджиков е бил заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд „Научни изследвания" (2007-2008 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). 

Полковник Невяна Митева е бивш председател на Сдружението на жените военнослужещи и настоящ заместник-председател на организацията. Била е координатор по равнопоставеността и председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността - 2015-2017. Влиза в редиците на Българската армия през 1989 година, след като участва в Олимпийските игри в Сеул.