Проф. Константинов сигнализира за пропуск в Изборния кодекс при разпределянето на мандатите
Проф. Константинов сигнализира за пропуск в Изборния кодекс при разпределянето на мандатите / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Константинов сигнализира за пропуск при разпределянето на мандатите
74497
Проф. Константинов сигнализира за пропуск при разпределянето на мандатите
  • Проф. Константинов сигнализира за пропуск при разпределянето на мандатите

За сериозен пропуск в Изборния кодекс при разпределението на мандатите сигнализира математикът проф. Михаил Константинов. Това стана по време на първото заседание на Гражданския борд за провеждане на изборите. Проф. Константинов призова ЦИК да обясни сега как ще действа в случаите, когато не е ясно как мандатите на определена партия се разпределят по региони.

Според Константинов ЦИК трябва да издаде указание сега, а не след изборите, когато може да се наложи да се решава такъв проблем.

„Една партия има 20 мандата, но двайсетия не знае къде да отиде, за кой район. Иначе на национално ниво методиката е класика - метод на Хеър-Нимайер или по-точни метод на Хамилтън, който го е измислил стотина година преди това. Така че националното ниво е желязно, там проблем няма. При разпределението на мандатите по райони тази методика гърми, което е недопустимо. Това не е математика, което е публикувано в Изборния кодекс. Яд ме е, защото им дадох вярната методика, когато приемаха кодекса и точно това парче го махнаха. Поправката е съвсем малка - тя просто добавя какво се прави, ако това се случи. Проблемът не е лесен. Нашата система е от типа двойна пропорционална система, която по някакъв начин разпределя едни неща веднъж по партии и веднъж по райони. Това я прави трудно. Най-добър двойно-пропорционален метод няма. Това, което е предложено, е един от възможните методи", обясни проф. Константинов.