/ ThinkStock/Getty Images
Защо хората с диабет тип 2 живеят с половин година повече
102120
Защо хората с диабет тип 2 живеят с половин година повече
  • Защо хората с диабет тип 2 живеят с половин година повече
Средната продължителност на живота сред хората с диабет тип 2 е със 6 месеца по-голяма, отколкото сред останалата част от населението. Основната причина за това е, че тези пациенти полагат повече грижи за здравето си в сравнение с останалото население. Информацията бе представена от специалисти на семинар в Боровец, по време на който лекарите се обединиха около тезата, че у нас е необходима Национална диабетна програма, която да повиши здравния статус на обществото.
  
Подобрен контрол на заболяването и повече грижи за здравето на диабетиците са основните фактори те да живеят със 6 месеца повече, категорични са лекарите. Въпреки положителните резултати, делът на хората с диабет, който е добре контролиран у нас, остава под 50%. Това показва, че голяма част от тези пациенти нямат достатъчно знания и мотивация как да управляват заболяването си и как да водят здравословен начин на живот. В същото време фактът, че продължителността на живота при хората с диабет тип 2 е по-голяма, отколкото при останалото население, показва, че мотивацията на цялото общество за водене на здравословен начин на живот е още по-ниска.

Пропуснатата закуска увеличава риска от затлъстяване

Рисковите фактори за развитие на диабет тип 2 са няколко.
 
"Всеки, който има първостепенен родственик със захарен диабет, всеки с наднормено тегло и високо кръвно, завишено съдържание на холестерол и триглицерид, по-високи липиди или мазнини в кръвта, всеки с някакво сърдечно-съдово заболяване, всички това са хора, които имат завишен риск от захарен диабет", обобщава ендокринологът проф. Цветелина Танкова.
 
Като основни проблеми, които трябва да се решат, на семинара бяха посочени проследяването и осигуряването на нужната първична профилактика по отношение на диабет за всички българи. Единственият начин това да се случи според лекарите е с приемането на работеща Национална диабетна програма.

Учени: Концентрирайте се в спортуване, не в диети
 
Според изчисленията на Международната диабетна федерация, разходите за диабет в световен мащаб са над $727 млрд., като за изминалите 10 години те са се утроили. Основната причина за големия им ръст са усложненията, които настъпват при лош контрол на болестта. Две от тях са рисковете от инсулт и инфаркт, които се увеличават 4 пъти при наличие на заболяването.