/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, и техни европейски колеги установиха, че пропускането на закуската е свързано с риск от затлъстяване, преждевременна поява на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести у децата, съобщи сайтът MedicalXpress.

iStock/Getty Images

Били анализирани данни за 3528 деца на възраст между 12,5 и 17,5 години от 10 големи града в Европа и за 991 деца на 14-18-годишна възраст от Бразилия. Това дало възможност да се изследва връзката между начина на живот на децата, включително нивото на физическа активност и храненето, и риска от болести.

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

При това били взети под внимание индексът на телесна маса, ръстът, обиколката на талията и съотношението на талията към ръста. 

iStock/Getty Images

Оказало се, че сред всички видове поведение, свързано с консумация на храна, честотата на пропуснатата закуска има най-силна взаимовръзка с признаците на затлъстяване.

Защо е важно да закусваме? (ВИДЕО)

При момчетата, които не закусвали, средната обиколка на талията била с 2,13-2,61 сантиметра по-голяма в сравнение с тази при връстниците им, които хапвали сутрин, а при момичетата, които пропускали закуската - с 1,97 сантиметра по-голяма. Средният индекс на телесна маса на пропускащите закуската деца също бил по-висок, независимо дали имали здрав сън или не. 

И още:

Хората, които не пропускат закуската, са с по-здрави сърца

Коя е идеалната ти закуска за уикенда според зодията? (ВИДЕО)

Правилната закуска съхранява красотата на кожата

Пропускането на закуската може да се окаже фатално
БТА