Започна Голямото четене
Започна Голямото четене / снимкa: Sofia Photo Agency

Националната кампания на Българската национална телевизия "Голямото четене", която започва днес, ще избере любимия роман на българите от българската и световната литература. Това съобщиха от медията. Телевизионният проект е по формат на обществената британска телевизия БиБиСи и ще продължи шест месеца. Дарик радио е медиен партньор на кампанията.

Кампанията се открива с предаване на живо от 20.45 ч. Сред участниците в него са генералният директор на БТА Максим Минчев, главният редактор на вестник "Капитал" Галя Прокопиева, ректорът на СУ проф. Иван Илчев, писателят Георги Мишев, медийният експерт Георги Лозанов, проф. Андрей Пантев, проф.Иван Маразов, актьорите Снежина Петрова и Ириней Константинов, журналистите Бойко Василев и Камен Алипиев.

С откриването на кампанията ще започне и гласуването за стоте любими романа на българските читатели. Сайтът на кампанията е 4etene.bnt.bg. Зрителите ще могат да гласуват чрез всички мобилни оператори с кратко текстово съобщение, с кратки обаждания, или да изпращат писма на адреса на БНТ, ул. "Сан Стефано" 29 в София.

В рамките на кампанията в страната ще бъде организирана "пътуваща библиотека" с любими книги, която ще пристига всеки ден в 12.00 часа пред градската библиотека в дадено населено място. По време на "Голямото четене" в сутрешния блок на БНТ ще се излъчват едноминутни филми "Знаете ли, че. . .", в които ще има любопитна и малко известна информация за български и чужди романи.