Високите температури на морската вода ще се запазят до края на август
Високите температури на морската вода ще се запазят до края на август / cнимкa: Dariknews.bg, архив

Очаква се високите температури на морската вода по нашето Черноморие да се запазят до края на август, когато се очаква смяна на циркулацията. Това каза пред БТА доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките. През последните дни се регистрира температура на морската вода по българското Черноморие от около 30 градуса по Целзий и дори над тези стойности.

„Не може да се даде еднозначен отговор каква е причината за високата температура на морската вода напоследък, явлението се дължи на сложен комплекс от фактори", каза Корчев. „Температурата на морската вода се формира на базата на поглъщане на постъпващата слънчева енергия, а сега дните са дълги", коментира той. „Обикновено при ясни дни, каквито са последните, пряката слънчева радиация, натрупвана в горния слой на водата, се акумулира и определя температурата й", добави експертът.

Температура на морската вода от 30 градуса не представлява проблем за здравето на хората, тъй като е под телесната им температура, коментира за БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. „Опасна е температурата извън водата, върху пясъка", добави той.

По думите му продължителното излагане на слънце в горещите дни е противопоказно за хората със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, стенокардия и преживелите инфаркт. За тях е по-рисково да бъдат на слънце продължително време, но няма страшно да влязат във водата и да й се насладят, коментира председателят на НСОПЛБ.