Тази неделя Темата на NOVA надниква в професионалната кухня, за да разкрие какво коства да си не просто професионален готвач, а chef. Какво ще стане, ако съберем на едно място - няколко килограма талант, 4 чаши дисциплина, 3 лъжици умения, 2 щипки любов и поръсим с въображение. Отговорът е готвач. Те ли са новите рок звезди - любимци на публиката? С хиляди фенове по целия свят, те са се настанили удобно в сърцата на чревоугодниците.
„С "Рецепта за chef - истории за успеха“ проследяваме пътя от чирак до шеф в кухнята. Тръгваме по следите на храната, или по изкушаващия сетивата мирис на добре приготвено агнешко с листенца от розмарин“, разказва авторът Василена Гръбчева.
В проследяването на този път тя се среща с шеф Цветомир Николов – висок 2.05 метра, не е баскетболист, но стреля от високо като централен играч в кухнята. Шеф Николов има собствен ресторант, но преди да плува в свои води е обиколил кухните в почти цяла Европа.
Следва посещение на Софийската професионална гимназия по туризъм, където мечтата да бъдеш шеф готвач е в сърцата на поне половина чираци-готвачи.
Пътят на професионалната кухня продължава с живата история на кулинарията в България - проф. Асен Чаушев, автор на първата готварска книга и създател на първото частно кулинарно училище у нас. Започва работа на 16 години с разрешение на Инспекция по труда и стажът му е вече 54 години. Първият човек, който обслужва, е Тодор Живков – за него казва и че е най-лесният му клиент.
Сред готвачите, излезли от школата на проф. Чаушев, е Шабан. Днес е довереник в кухнята на един от най-популярните шеф готвачи у нас - Виктор Ангелов. Шабан казва, че най-ценното, което е научил от него, е да не прави компромиси с нищо, дори със себе си.
„Не съм бил рок звезда, не знам какво е усещането, но допускам, че е по-мимолетно, докато при нас – готвачите, нещата са много дългосрочни“, казва Виктор Ангелов, който днес е и водещ на най-голямото кулинарно шоу за професионалисти Hell’s Kitchen България.
Какъв е пътят от чирак до шеф? Колко трудно е това начинание в България? И каква е тайната на добрия вкус? – гледайте тази неделя от 19.20 ч. в Темата на NOVA с автор Василена Гръбчева.
„С "Рецепта за chef - истории за успеха“ проследяваме пътя от чирак до шеф в кухнята. Тръгваме по следите на храната, или по изкушаващия сетивата мирис на добре приготвено агнешко с листенца от розмарин“, разказва авторът Василена Гръбчева.
В проследяването на този път тя се среща с шеф Цветомир Николов – висок 2.05 метра, не е баскетболист, но стреля от високо като централен играч в кухнята. Шеф Николов има собствен ресторант, но преди да плува в свои води е обиколил кухните в почти цяла Европа.
Следва посещение на Софийската професионална гимназия по туризъм, където мечтата да бъдеш шеф готвач е в сърцата на поне половина чираци-готвачи.
Пътят на професионалната кухня продължава с живата история на кулинарията в България - проф. Асен Чаушев, автор на първата готварска книга и създател на първото частно кулинарно училище у нас. Започва работа на 16 години с разрешение на Инспекция по труда и стажът му е вече 54 години. Първият човек, който обслужва, е Тодор Живков – за него казва и че е най-лесният му клиент.
Сред готвачите, излезли от школата на проф. Чаушев, е Шабан. Днес е довереник в кухнята на един от най-популярните шеф готвачи у нас - Виктор Ангелов. Шабан казва, че най-ценното, което е научил от него, е да не прави компромиси с нищо, дори със себе си.
NOVA
Какъв е пътят от чирак до шеф? Колко трудно е това начинание в България? И каква е тайната на добрия вкус? – гледайте тази неделя от 19.20 ч. в Темата на NOVA с автор Василена Гръбчева.