/ БГНЕС, архив
На 14 април от 9.00 ч. Техническият университет (ТУ) в София организира предварителен изпит за кандидат-студенти - тест по математика, във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Стара Загора и Дупница. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
 
С оценката по математика може да се кандидатства за всички бакалавърски специалности в ТУ, с изключение на "Инженерен дизайн", където има конкурсни изпити по рисуване и по композиция. За трите чуждоезикови факултета, освен това се изисква успешно положен изпит по немски, английски или френски език, матура или сертификат за владеене на съответния език.
 
На 21 април, събота, предварителни изпити ще има в София и в други градове на страната.
 
Редовните кандидат-студентски изпити в Техническия университет са в края на юни и началото на юли.
 
Техническият университет в София е първият и най-голям учебно-научен комплекс в България в областта на техническите и приложните науки - с над 10 000 български и с близо 1000 чуждестранни студенти.

В рейтинговата система на университетите в България за 2017 г. той заема първо място в професионалните направления - "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникация и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт", "Корабоплаване и авиация" и "Общо инженерство". Интересът към предлаганите специалности расте с всяка година, като свидетелство за това е нарастващият брой на студенти.
 
На първия предварителен изпит по математика в ТУ на 31 март т.г. се явиха над 2000 кандидат-студенти. Дипломата от Техническия университет се ползва с висок авторитет и гарантира успешна кариера в страната и чужбина, посочват от пресцентъра на висшето училище.