Столична община не може сама да реши проблема с детските градини
Столична община не може сама да реши проблема с детските градини / cнимкa: Sofia Photo Agency

Недостигът на места в детските градини остава твърде висок. Над три хиляди са чакащите в яслените групи и в тези за деца на три години. Над хиляда чакат и за по-горните възрастови групи. Това каза в предаването „Витамин” по Дарик Йорданка Фандъкова – заместник-кмет по образованието в Столичната община. Според нея проблемът с липсата на места в детските заведения не може да се разреши само от столичната общината. „Тук говорим за ангажименти и на самите родители, и на държавата за отглеждането, възпитанието и образованието на децата”, каза Фадъкова. „Държавата би могла да помогне по няколко начина. От една страна включване към ангажимента на издръжката на детските градини, грижата за персонала, които е грижа на държавата. Заплатите на учителите, на не педагогическия персонал са отговорност на държавата. И от друга страна, с предоставяне на възможности на територията на столична община терени или сгради”, отбеляза още тя.

„Записването в детските градини става целогодишно,т.е. това е процес, които ще продължава, не можем да кажем, че той е свършил”, припомни тя. „Започна просто въвеждане на новата система, но това не означава, че записването е започнало тогава”, отбеляза още Фандъкова. „Въпреки усилията и непрекъснатото откриване на нови групи и започналото строителство на детски градини недостигът на места остава твърде висок. В София работят 196 общински детски градини. В тях към този момент се обучават около 34000 деца. През тази година свободните места към месец юни бяха около 7000. Те бяха заемани периодично в няколкото класирания”, съобщи в ефира заместник-кмета по образованието.

Фандъкова отбеляза още, че организацията е направена така, че класиранията да се извършват периодично, ежеседмично, за да може появяващите се нови места да бъдат заемани съответно по реда, по който родителите са направили своето записване и кандидатстване.

Цялото интервю може да чете или чуете тук