Рашидов награди една от най-добрите ни оперни певици
Рашидов награди една от най-добрите ни оперни певици / снимки: Пресцентър на Министерство на културата
Рашидов награди една от най-добрите ни оперни певици
52601
Рашидов награди една от най-добрите ни оперни певици
  • Рашидов награди една от най-добрите ни оперни певици

Световноизвестното сопрано - българката Красимира Стоянова, получи наградата "Златен век" на Министерство на културата. Най-високото отличие на ведомството й беше връчено на церемония от министър Вежди Рашидов. То е заради изключителните й постижения в областта на оперното изкуство.

Родената във Велико Търново Стоянова рядко се връща в страната ни, защото основните й ангажименти са на едни от най-големите световни сцени. Солистката на Виенската опера гастролира често в "Метрополитен опера" в Ню Йорк и в "Ковънт Гардън" в Лондон. Графикът й с ангажименти е пълен до 2015-та година. Сред тях е и участие в подготвяния голям концерт на български оперни звезди в "Болшой театър" в Москва.

На 23 април Красимира Стоянова ще стъпи на сцената на Софийската опера за първи път от осем години. В програмата на концерта й са включени арии от опери на славянски композитори.

Ето какво сподели тя пред Дарик за наградата "Златен век": "Аз смятам, че човек не може да свикне с жестовете на внимание и на почит. Не само, че се вълнувам, ами днес просто се чувствах като без главата си. Не можех да мисля нормално и едно нормално изречение да съставя. Това го отдавам изцяло на вълнението си, защото действително моментът е много силен за мен".

Рашидов награди една от найдобрите ни оперни певици
netinfo

За предстоящото събитие в Софийската опера Стоянова каза: "На сцената на Софийската опера не съм стъпвала от осем години, така се случиха нещата. Имаше моменти, в които нямаше кой да ме покани, но в последните няколко години директорът на операта Пламен Карталов установи контакт с мен и, така да се каже, възобновихме миналото. Този концерт е подготвян още от 2009 година, от тогава сме го замислили това мое пристигане. Нямах никаква възможност да е по-рано. В програмата има изключително и само арии от славянски произведения. Те са включени в новия ми диск, който излезе през лятото, и който за наша радост с Павел Балев - диригент на продукцията, получи отличието за диск на годината на Международните награди за класическа музика".

Интервю със световноизвестната оперна певица Красимира Стоянова очаквайте утре сутрин (21 април) след 09:00 часа в предаването "Дарик кафе".